Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα του ιατρείου μας


  Τηλέφωνα Επικοινωνίας : 25210-25702 / 6948 463 600

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΓΙΑΤΡΟ

Η εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό έχει σοβαρά προβλήματα.

Επικρατεί πανικός

Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει κάποιος στο ιατρείο και να μην ρωτήσει τι γίνεται με το θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Μερικοί μάλιστα μου λένε ότι έχουν δηλώσει εμένα σαν οικογενειακό γιατρό, ενώ δεν έχω κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Άλλοι πάλι λόγω της ειδικότητάς μου έρχονται στο ιατρείο με τα χαρτιά τους έτοιμα. Θέλουν να τους βάλω στο σύστημα. Επικρατεί πανικός και παραπληροφόρηση επί του θέματος.

Οφείλω σαν οικογενειακός γιατρός να εξηγήσω μερικά πράγματα.

ΕΟΠΠΥ vs Γιατροί

Η σύμβαση που προτείνει ο ΕΟΠΥΥ θεωρείται από τους περισσότερους γιατρούς κάκιστη. Γιαυτό οι γιατροί απέχουν. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει έλλειψη γιατρών και το σύστημα να μην είναι λειτουργικό στην πράξη. Οι ασθενείς προσπαθούν να γραφτούν αλλά δεν μπορούν γιατί οι γιατροί δεν επαρκούν.

Η πίεση που ασκεί ο ΕΟΠΥΥ

Αυτό που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα είναι η ειδοποίηση του ΕΟΠΥΥ προς τους πολίτες ότι εάν δεν εγγραφούν μέχρι την 1 Ιανουαρίου δεν θα έχουν δικαίωμα προληπτικού ελέγχου. Το υπουργείο πιέζεται από τους Ευρωπαίους και οφείλει να παρουσιάσει έργο. Στην ουσία εκφοβίζει τους πολίτες.

Τι ακριβώς είναι ο προληπτικός έλεγχος του ΕΟΠΥΥ

Μόνο που κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς εννοεί ο ΕΟΠΥΥ με τον όρο «προληπτικός έλεγχος». Επειδή λοιπόν αυτό αιωρείται γενικά και αόριστα ερμηνευέται από τον καθένα διαφορετικά.

Πολλοί πολίτες κατάλαβαν ότι δεν θα μπορούν να γράψουν φάρμακα και εξετάσεις. Ότι θα χρεώνονται όλο το ποσό των φαρμάκων. Άλλοι νομίζουν ότι δεν θα έχουν δικαίωμα να πάνε στο νοσοκομείο αν τους τύχει κάτι. Δημιουργήθηκε στους πολίτες ο φόβος ότι στην ουσία θα είναι ανασφάλιστοι.

Ασφαλιστική ικανότητα – Συνταγογράφηση

Αυτό φυσικά καταντά γελοίο γιατί δεν έχει καμία βάση. Είναι άλλο πράγμα η ασφαλιστική ικανότητα και άλλο πράγμα η εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό.

Οι γιατροί που δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν να  συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις. Η συνταγογράφηση είναι ιατρική πράξη και αυτό δεν μπορεί να το στερήσει κανείς από τους ασφαλισμένους.

Ο οικογενειακός γιατρός όπως έχουμε πει σε προηγούμενο άρθρο (δες εδω) είναι πολύ σημαντικός θεσμός για το σύστημα υγείας. Πολύ περισσότερο στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Για να λειτουργήσει όμως πρέπει να υπάρχουν γιατροί.

Για να υπάρξουν γιατροί πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να τροποποιήσει την σύμβαση που προτείνει.

Η παροχή υπηρεσιών συνεχίζει κανονικά

Εάν ο γιατρός που εμπιστεύεστε δεν έχει υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΠΥ μην απελπίζεστε. Θα παραμείνει στο ιατρείο του και θα σας παρέχει τα πάντα όπως μέχρι τώρα.

 

ps: Τελικά δεν είναι υποχρεωτική η εγγραφή….

Διαβάστε εδώ 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

one × two =